Home

Havik algemeen

Kenmerken:
Vrouwtje 58-64 centimeter, spanwijdte 108-127 centimeter. Vrouwtjes zijn zo groot als een buizerd, mannetjes kleiner. De hele onderkant is bedekt met smalle donkerbruine dwarsstreepjes (= gesperwerd). Lengtestrepen op de schacht vormen idealiter een kruispatroon. De lange, afgeronde (bij de sperwer daarentegen meestal glad 'afgesneden') staart heeft vier donkere dwarsbanden. Bovenkant donker grijsbruin tot leigrijs; ook op de wangen. Boven de lichtrode ogen een brede, witte ogenstreep. Jonge haviken zien er heel anders uit: ze zijn middelbruin gekleurd en hebben aan de onderkant donkerbruine lengtestrepen in de vorm van dikke 'druppels' op een beige ondergrond. Hun ogen zijn geel. Verwarring: met de sperwer. Er is veel ervaring nodig om de twee soorten tijdens de vlucht uit elkeer te houden. Beiden hebben brede, afgeronde vleugels; de havk heeft daarnaast in het vliegbeeld een opvallend smal lijkende staart (zie vliegbeeld).
Leefgebied:
Van Groot-Brittannië naar het oosten tot kamtschaska en Japan; Noord-Amerika. In heel Europa - ecxlusief Rusland - 15.000-30.000 broedparen. De populatie in België wordt geschat op 476-820 broedparen, in Nederland op 1800-2000 broedparen. In rijk gescharkeerd bos- en cultuurlandschap; in het groen van de stad tegenwoordig vaak alom vertegenwordigd. Heeft dekking nodig. Stand- en zwerfvogel, wintergast uit het noorden.
Voedsel:
Vogels en zoogdieren. Vooral gaaien, eksters, verwilderde huisduiven, ringduiven, lijsters en konijntjes, waarmee vooral in onze steden en dorpen voor hen de tafel rijk is gedekt. De havik is de natuurlijke vijand van de sperwer. Haviken zitten in de dekking en vallen plotseling aan; ze jagen in de buurt van de grond. het jachtgebied is enorm groot, 5-64km2, waardoor hun bestand gemakkelijk wordt overschat!
Voortplanting:
Levenslange relatie. Boomnest, beide ouders bouwen. Legsel 2-5 eieren, het vrouwtje broedt. Broedduur 35-42 dagen. Het mannetje brengt het voedsel. nesttijd 35-40 dagen. Familie gaat na 70-80 dagen uit elkaar.

Laatst aangepast (vrijdag, 16 juli 2010 16:56)